Fauna Marin NPO Redu-Pellet No3 és Po4 redukáló biológiai szűrőanyag 500 ml

13000 Ft

A Fauna Marin Redupellet 100%ban biológiailag lebontható Biopolimerből készült melyet nitrát-foszfát tápanyagcsökkentésre fejlesztettek ki. A Redupellet elősegíti az anaerob illetve aerob baktériumok szaporodását és kontrolálja a nitrogén ciklikus folyamatát.

Kategória:

A Fauna Marin Redupellet 100%ban biológiailag lebomló biopolimerből áll amelyet kifejezetten tápanyagcsökkentésre fejlesztettek ki. A biopolymerek elősegítik az anaerob és aerob baktériumok növekedését hiszen tápanyagot nyújt azoknak.
A felszaporodó baktériumok eredményeképp a víz nitrát – foszfáttartalma csökken. A tápanyagszint csökkentésével elérhető az algák visszaszorítása illetve az ún. bakterioplanktonok felszaporodása melyek táplálékot jelentenek a korallok számára.

A Redupellet előkészítése:
A szükséges mennyiségű pelletet 24 órán át csapvízben kell áztatni vagy meleg vízzel átöblíteni majd 2 órán át tartó áztatás után felhasználásra kész. A fel nem használt (de már előkészített) pelletet csak teljes kiszáradás után szabad elcsomagolni majd újra alkalmazni.

A biopellet alapú szűrés működtetésének kulcsa a keletkező biomassza hatékony eltávolításának megoldása, amihez megfelelő szűréstechnikai háttér szükséges:

1. A biopelletet lebegtető vagy ún. pellet szűrőben kell használni. Ezekben a szűrőkben a szűrőanyag folyamatos keverése nem csak megakadályozza a pellet szemek tömörödését, de ami annál fontosabb, hogy a biomassza eltávolítás első lépéseként a kellően erős vízáramlás lesodorja a nagyobb csomókba összeállt baktériumtelepeket is. A leszakadó baktérium telepek sok filtráló élőlény számára táplálékul is szolgálhatnak.

2. A leszakadó és a vízáramba kerülő baktériumtelepek végleges kiszűréséhez folyamatosan üzemelő hableválasztóra van szükség. Amellett, hogy a tényleges tápanyag eltávolítás tulajdonképpen a hableválasztás során valósul meg, a lehabozó fontos szerepet játszik a víz oldott oxigénszintjének fenntartásában, ami létfontosságú a biopellet felületén élő baktériumok számára is.

Korallszirt tipp: a biomassza eltávolításának egyik leghatékonyabb szűréstechnikai megoldása az, ha a Fauna Marin NPO Redu Pellet -el töltött lebegtető szűrő kimenő vizét közvetlenül a hableválasztóba vagy annak szívó részéhez vezetjük.

Korallszirt tipp: A Fauna Marin NPO Redupellet-et használva folyamatosan kövessük nyomon a tápanyagértékeket, és ha korallokon tápanyaghiányra utaló tüneteket tapasztalunk pl. szövetvesztés, kifakulás, zárt polipok, stb. úgy szüneteltessük a biopelletes szűrést (akár a lehabozót is kikapcsolhatjuk pár napra), és kezdjünk meg a halak és korallok intenzívebb etetését.

Fontos, kerülje a pelletreaktort tápláló vízpumpa 4 óránál tovább tartó állását illetve amennyiben erre mégis sor kerül, a reaktorban álló vizet és a pelletet cserélni kell.

 

Gyártó

Fauna Marin

Shopping Cart