,

Aquaforest Reef Mineral Salt – Ásványianyag keverék 800gr

4200 Ft

A Reef Mineral Salt egy olyan készítmény amely megoldást kínál az állandó ásványianyag szint fenntartására a korallos akváriumban. A Mineral Salt egy nátrium-klorid (NaCl) mentes tengeri só.
Tartalmazza a természetes tengervízben található összes többi összetevőt, például magnéziumot, kalciumot, káliumot, brómot, fluort, báriumot, jódot és nyomelemeket. A NaCl-mentes só a Balling-módszer egyik legfontosabb összetevője, és jelentős szerepet játszik a kalcium-klorid és nátrium-hidrogén-karbonát pótlásnál így a Balling módszernél.
Az akvaristák körében elterjedt tévhit, hogy a NaCl-mentes só adagolása elsősorban a nyomelemek pótlására hivatott. A nátrium-klorid mentes só fő feladata az akváriumvíz ionegyensúlyának fenntartása. Ez a gyakorlat William Dittmar professzor kémiai elemző fontos felfedezésén és az „állandó arányok szabályán” alapul. Elemezte a világ óceánjaiból és tengereiből vett vízmintákat és dokumentálta, hogy a természetes tengervíz összetétele állandó marad, annak ellenére, hogy a sótartalom változó.

Tehát mi a jelentősége a NaCl-mentes só adagolásának a kalcium-klorid és a nátrium-hidrogén-karbonát beoldásakor? Sok tengeri élőlénynek (például a kőkoralloknak) kalcium-karbonátra (CaCO3) van szüksége a mészváza növekedéséhez. Ez a létfontosságú anyag a természetes tengervízben nem oldódik, ezért a probléma megkerülésének egyik módja a Ca++ és a HCO3 vízoldható kalcium-klorid (CaCl2) és nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3) formájában történő adagolása. Ennek a módszernek van egy hátránya – a nem kívánt NaCl formájában: CaCl2 + 2NaHCO3 = > CaCO3 + 2NaCl +H2O +CO2
Sokan azt feltételezik, hogy a nátrium-klorid további jelenléte ártalmatlan, amíg a sótartalom a kívánt szinten marad. A sótartalom azonban nem csak a konyhasó mértéke a H2O-ban. A magnézium-szulfát, a kalcium-szulfát, a kálium-szulfát, a magnézium-klorid, a kalcium-klorid és a kálium-klorid is valójában sók, így a nátrium- és kloridszint emelkedésével a főbb elemek természetes egyensúlya eltolódik. A sótartalom egyébként stabil maradhat, de csak a túlzott nátrium-klorid jelenléte miatt. Zárt akváriumi ökoszisztémában a NaCl felhalmozódásának hatása jelentős lehet.
Sok akvarista tévesen azt feltételezi, hogy ez a probléma könnyen orvosolható rendszeres vízcserével. Ne feledje azonban, hogy az eredeti vízparaméterek visszaállításának egyetlen módja a 100%-os vízcsere, miközben aligha cserél valaki heti 10-30%-nál többet. A NaCl-mentes só használata már nem annyira elterjedt, és a Balling-módszer alkalmazása gyakran 2 vagy néha 3 fő összetevőjére korlátozódik. Ez a megközelítés valószínűleg több hétig vagy akár hónapig sem okoz problémát, de közben a tengeri akváriumban lezajló kémiai reakciók nyomelemhiányhoz vezetnek.

Adagolás:
A készítmény abban az esetben adagolható, ha rendszeres és folyamatos kalcium, magnézium, karbonátutánpótlás történik az akváriumban.
– 1000ml RO vízben oldjon fel 25gr Reef Mineral Salt-ot
– Az így elkészült oldatból adagoljon annyit, mint kalciumból vagy magnéziumból adagolna.
– Az oldat összekeverhető a kalcium vagy magnézium oldattal így az adagolás történhet egyszerre is.

Gyártó

Aquaforest

Shopping Cart