Red Sea NO3:PO4-X nitrát és foszfát csökkentő baktérium táp 1000ml

13900 Ft

A Red Sea NO3:PO4-X egy speciális baktériumtáp, melynek rendszeres adagolásával biológia úton csökkenthető a víz nitrát és foszfát szintje.

Az 1000 ml kiszerelésű NOPOX többféle szénvegyületet és számos egyéb, szerves kötésben lévő nyomelemet tartalmaz, melyek komplex módon fedezik a szűrésben résztvevő baktériumok igényeit.

A Red Sea baktérium táp használata mellett, az algásodásért felelős anyagok egyrészről a nitrifikációs és denitrifikációs folyamatokon keresztül, másrészről a baktériumok által létrehozott biomassza lehabozóval történő eltávolításával csökkennek.

A NO3:PO4-X alkalmazásának szűréstechnikai feltételei és a készítmény pontos adagolása ide kattintva érhető el.

Red Sea Reef Care Program

A „Reef Care Program” és az ahhoz kapcsolódó termékek a Red Sea kis- és nagypolipú, illetve a lágykorallok akváriumi tartásával kapcsolatos több éves kutatómunkájának és termékfejlesztésének eredménye. A program a tengeri akvarisztika négy kiemelkedően fontos területére összpontosít, melyek a Red Sea megközelítésében a következők:

1. Algae Management: az akváriumvíz nitrát és foszfát tartalmának irányított csökkentése. A nitrát és foszfát nem csak a tengeri akvárium algásodásának egyik legfőbb okozója, de mennyisége befolyással van a korallokban élő szimbióta algák (zooxhantella) számára és azon keresztül a korallok növekedésére és színeire is.

2. Reef Foundation: a három legfontosabb alapelem (karbonátok, kalcium, és magnézium) megfelelő szintjének és egymáshoz viszonyított arányának fenntartása.

3. Coral Colors: a megfelelő nyomelemek szükséges koncentrációjának megőrzése, mely a korallok növekedésének és színeinek szempontjából fontos. A természetes tengervíz összetétele évezredek óta változatlan, azonban akváriumi körülmények között a nyomelemek szintje még rendszeres vízcserék mellett is folyamatosan csökken. (élőlények, hableválasztó, párolgás)

4. Reef Energy: olyan tápanyagok, többek között szénhidrátok, vitaminok és aminosavak rendszeres adagolása, melyek kulcsszerepet játszanak a korallok anyagcsere folyamataiban, és mint ilyenek, nélkülözhetetlenek a korallok egészséges fejlődése szempontjából.

Algae Management program: NO3:PO4-X

A Red Sea NO3:PO4-X egy speciális baktériumtáp, melynek rendszeres adagolásával megélénkülnek az akváriumban zajló lebontó folyamatok. A főleg szénalapú tápanyagokat tartalmazó NOPOX a baktériumok szaporodásának és anyagcsere folyamataik szabályzásán keresztül, közvetett módon hozzájárul az akváriumvíz ammónia, nitrit, nitrát és foszfát szintjeinek csökkentéséhez.

A Red Sea NOPOX többféle szénvegyületet és számos egyéb, szerves kötésben lévő nyomelemet tartalmaz, melyek komplex módon fedezik a különböző baktériumtörzsek eltérő igényeit. (A baktériumok a fejlődésükhöz szükséges nitrogént és a foszfort a környező vízből nyerik.)

Red Sea NO3:PO4-X használata mellett a nitrát és a foszfát csökkenése egyrészről a nitrifikációs és denitrifikációs folyamatokon keresztül, másrészről a baktériumok által létrehozott biomassza lehabozóval történő eltávolításával valósul meg.

Az NO3:PO4-X alkalmazásának szűréstechnikai feltételei

A biomassza eltávolításának és a baktériumok oxigénellátásának biztosítása szempontjából kritikus, hogy a NOPOX használata mellett erős hableválasztó üzemeljen az akváriumban.

A szükséges tápanyagok mellett, a baktériumok által felépített szűrés minőségét sokban befolyásolja a biológiai folyamatokban résztvevő baktériumtörzsek diverzitása és a fejlődésükhöz rendelkezésre álló élettér, (aerob és anaerob egyaránt) ezért fontos, hogy az akvárium dekorációjának nagyobb részét kellő mennyiségű és minőségű élőkő adja.

Korallszirt tipp: a tapasztalatok azt mutatják hogy az előkő ideális mennyisége – főleg a kezdő akvaristák számára – legalább az akvárium teljes térfogatának 10% -a (kg-ban számolva). Ez egy 200 literes akváriumnál kb. 20 kg élőkövet jelent.)

Fontos: amennyiben az akváriumban más, konkurens szűrés is üzemel (pl. Rowaphos, kénes denitrátor, biopellet, stb.) azokat a NO3:PO4-X alkalmazása mellett fokozatosan ki kell kapcsolni.

Az NO3:PO4-X adagolása

A biológia alapú nitrát és foszfátcsökkentést alkalmazva fontos megértenünk, hogy a nitrát és foszfát szintek együtt, de nem egyforma ütemben csökkennek. A Red Sea NOPOX baktérium tápot adagolva a nitrát szint mindig gyorsabban csökken, mint a foszfát, amit figyelembe kell venni a készítmény adagolási mennyiségének, és az ellenőrző mérések gyakoriságának megválasztásakor.

Fontos:
 • zömében kőkorallos medencében nem szabad a nitrátot 0,25 ppm (mg/l), míg a foszfátot 0,02 ppm (mg/l) alá engedni
 • zömében lágykorallos, halas akváriumban az elfogadott minimum értékek: 1-2 ppm (mg/l) nitrát és 0,1 ppm (mg/l) foszfát

Adagolás: A készítmény adagolásának megkezdése előtt mérjük meg és írjuk fel az akvárium foszfát és nitrát értékeit.

Tápanyag szintek ppm (mg/l) Napi adag ml/100 liter
NO3 >10 3
NO3 1-10 2
NO3 0,25-1 és PO4 >0,04 2
NO3 0,25-1 és PO4 0,02-0,04 1
NO3 <0,25 és/vagy PO4 <0,02 0,5 – 0,25 – …

 

1. amíg az akváriumban a nitrát szint meghaladja az 1 ppm (mg/l) értéket, addig a nitrát szintet elég heti 1-2 alkalommal mérni (a mért értéket mindig írjuk fel)
2. amikor a nitrát szint 1 ppm (mg/l) alá esik, kezdjük el a foszfát érték változását is követni legalább heti 2-3 alkalommal mérve (a mért értékeket mindig írjuk fel)
3. ha a nitrát vagy a foszfát szint a beállítani kívánt érték alá vagy a minimum érték alá esik (0,25 NO3, 0,02 PO4) akkor az adagolást 50%-al csökkenteni kell
4. 2-3 naponta ismételt ellenőrzés mellett az adagolást addig kell 50-50%-al csökkenteni, míg a rendszer a kívánt tápanyag értékeken nem stabilizálódik
5. ha az adagolás stabilizálódott, elég hetente 1-2 ellenőrző nitrát és foszfát mérést végezni

Fontos:
 • a készítményt naponta kell adagolni (akár dózis pumpával 1-4 adagra bontva)
 • a kihagyott napi adagot nem szabad a következő alkalommal pótolni
 • 1 ppm (mg/l) nitrát alatt már nagy pontosságú nitrát és foszfát teszteket javasolt használni
 • az adagolás kiszámításánál az akvárium nettó térfogatát kell figyelembe venni (belső méretek mínusz élőkő és talaj)
 • a készítményt a szűrőakváriumba vagy jól áramoltatott helyre kell adagolni

Gyártó

Red Sea

Shopping Cart