D-D refraktométer

20000 Ft

A D-D refraktométer egy kimondottan tengeri akvarisztikai célokra kifejlesztett merőműszer, amivel az úszós sűrűségmérőknél precízebben és egyszerűbben mérhető a akvárium vizének sókoncentrációja. (A refraktométer működése az eltérő koncentrációjú oldatok eltérő fénytörési mutatójának mérésén alapszik.)

A D-D refraktométerek paraméterei két fontos ponton térnek el más gyártók műszereitől:
1. a D-D, sok más gyártóval ellentétben a refraktométerek gyári kalibrációját nem NaCl oldattal, hanem tengervízzel végzi – a köztudattal ellentéteben a 35 ppt-s NaCl oldal reftraktív indexe nem egyezik meg a 35 ppt-s tengervízével!
2. a készülék skáláján, a precízebb leolvashatóság érdekében csak a tengeri akvarisztika szempontjából lényeges 1.015 – 1.030 (20 – 40 ppt) tartomány látható

Az akváriumvíz sószintjének megállapításához a D-D refraktométer prizmájára 1-2 csepp vizet kell felvinni, majd azt a matt zárófedéllel leszorítani. A mért érték ezt követően az távcső szerű optika fény felé fordításával olvasható le.

A D-D műszere a víz hőmérsékletének függvényében automatikusan kompenzálja a mért értéket így az 1.015 és 1.030 közötti tartományban, 0.001 lépésközzel, +/- 0.001 pontossággal mér.

A refraktométer desztillált vízzel kalibrálható egy kis csavarhúzó segítségével, 20 C környezeti hőmérsékletnél.

Fontos: a folyadékok refraktív indexét a fény hullámhossza is befolyásolja. A gyártó a mérést természetes fénynél javasolja.

Kategória:
Gyártó

D-D aquarium solution

Shopping Cart