Aqua Medic Easy Line 190 fordított ozmózis szűrő 75-190l/nap

29900 Ft

Az Aqua Medic Easy Line 190 egy 3 lépcsős fordított ozmózis elvű vízlágyító és szűrőberendezés (a fordított ozmózisról a wikipedia oldalon olvashat többet), mely kb. 75 – 190 liter, tengeri akvarisztikai célokra tökéletesen megfelelő lágy víz előállítására alkalmas naponta.

Korallszirt.hu tanács: sok gyártó és webáruház próbálja %-os értékben megadni a szűrőmembrán szennyeződés visszatartó képességét. Ezek az értékek sokszor túlzóak pl. 98-99,5%, és tengeri akvarisztikai szempontból sem mérvadóak tovább

A három lépcsős Easy Line 190-es RO készülék (RO = Reverse Osmosis = fordított ozmózis) első lépcsője egy 5 mikronos előszűrő, mely az érzékeny membránt védi a mechanikus szennyeződéstől (pl. rozsda); a második egy aktívszenes betét, ami a részben membránt károsító klórt, részben a vizet színező anyagokat távolítja el; míg az utolsó lépcső maga a fordított ozmózis membrán. Az Easy Line 190-ben a szűrőbetétek és a membrán is cserélhetők!

Az Aqua Medic akvarisztikai vízlágyítója fel van szerelve egy kézzel szabályozható öblítő szeleppel is, mely segít a készülékben illetve a membránon lerakodó szennyező anyagok kimosásában. A rendszeres, használatot követő átöblítéssel a membrán élettartama jelentősen meghosszabbítható.

A teljes Aqua Medic Easy Line 190 készlet tartalmazza még a háztartási vízhálózatra kötéshez szükséges csöveket és idomokat, a készülék rögzítéséhez szükséges szerelvényeket, és a membránház kinyitását megkönnyítő kulcsot.

Fontos: vásárlás előtt mindenképp javasoljuk a lap alján található „Részletes ismertető” rész átolvasását

A német Aqua Medic által gyártott Easy Line 190 RO (RO = Reverse Osmosis = fordított ozmózis) elvű akvarisztikai vízlágyító berendezés megvásárlása előtt javasoljuk a következő fejezetek átolvasását:

Miért érdemes RO készüléket használni

Vitathatatlan tény, hogy a tengeri akváriumhoz szükséges sós vizet vezetékes vízből is el lehet készíteni. Ugyanakkor az is igaz, hogy a csapvízben található néhány olyan, akvarisztikai szempontból káros anyag, mint a nitrát, a foszfát, és a szilikát, vagy extrém esetekben arzén, réz, és más nehézfémek.

Ezeknek, a főleg algásodást befolyásoló anyagoknak az eltávolítása a legköltséghatékonyabban az olyan, fordított ozmózis elvű szűrőkkel oldható meg, mint pl. az Easy Line 190 is.

Hatékonyság és teljesítmény

Az akvarisztikai RO berendezések hatékonysága két mérőszámmal jellemezhető:

1. tisztított víz mennyisége (liter/nap)
2. szennyeződés visszatartó képesség (%)

A tisztított víz mennyisége, azaz fordított ozmózis készülékek teljesítménye függ a szűrőmembrán névleges kapacitásától – ez az amit a gyártó megad pl. 90 liter/nap – a membrán állapotától, a víznyomástól és a víz hőmérséklettől. Ezen tényezők közül a vásárlás előtt csak a víznyomás kérdését kell mérlegelni, szem előtt tartva, hogy az RO szűrők 4 – 6 bar nyomás mellett üzemelnek a leghatékonyabban. (pl. Aqua Medic Easy Line 190-essel ebben a nyomás tartományban kb. 75 – 190 liter vizet lehet előkészíteni naponta.) Amennyiben a vízelvétel helyén a nyomás nem éri el a 2,5 bar-t, akkor a szűrőt csak egy ún. teljesítményfokozó pumpával (booster pump) lehet hatékonyan működtetni.

A 90-es Easy Line-ba épített féligáteresztő TFC membránnak – a gyártó specifikációja szerint – az átlagos szennyeződés visszatartó képessége 95-98% körül alakul. Azonban ez az érték tengeri akvarisztikai szempontból nem releváns, mert pl. olyan kritikus anyagok, mint a nitrát vagy a szilikát esetén ez az arány jóval az átlag alatt van: kb. 70 – 75%. Mivel a cél nem a tökéletes tisztaságú H2O, hanem a káros anyag bevitel minimalizálása, ezért belátható, hogy a %-os értékektől függetlenül az ozmóvíz használata mindenképp javítani fog az akvárium indításhoz vagy a vízcserékhez használt csapvíz minőségén.

Abban az esetben, ha a fordított ozmózis szűrőt elhagyó víz minősége még mindig nem megfelelő – pl. mérhető a foszfát, vagy a szilikát tartalom – akkor a probléma ismeretében a víz továbbkezelhető egy negyedik lépcső vagy egy ún. post-filter beépítésével. A negyedik lépcső tartalmazhat kevertágyas ioncserélő (vízlágyító) gyantát, szilikátmegkötő gyantát, de akár egyszerűen csak Rowaphos-t is.

Üzemeltetés és karbantartás

Az Aqua Medic Easy Line 90 beüzemelése és üzemeltetése egyszerű, mindössze egy elzárható hálózati vízkiállásra van szüksége. A csomagban érkező 3/4″-es bekötő idomot akár mi magunk is felszerelhetjük, de ennél bonyolultabb vízszerelési munkák esetén érdemes szakember segítségét kérni. Az összeszerelés, beüzemelés, és a karbantartás további részleteiről az Easy Line kezelési útmutatója egyértelmű információkat tartalmaz.

Az RO vízlágyító készülékek üzemeltetési költségeinek kiszámításához a következő adatokat érdemes figyelembe venni:

Membrán cseréje: 1 – 2 évente
Amennyiben megoldható, érdemes a kezelt víz vezetőképességét vagy TDS értékét (TDS = Total Dissolved Solids = összes oldott anyag) rendszeresen megmérni – ezt akár a Wesselényi utcai üzletünkben is megtesszük Önnek. Amennyiben a kezelt víz értékei a csapvíz értékeinek 10%-nál magasabbak, úgy érdemes megfontolni a membrán cseréjét. A szabvány membrán cseréjéről itt olvashat.

Előszűrő cseréje: 6 – 12 havonta
Az előszűrő védi a membránt a mechanikus sérülésektől (pl. homok, rozsda, stb.). Az előszűrő állapotára leginkább a színéből lehet következtetni, sajnos azonban az Easy Line lágyítóknál, mivel a szűrő teljesen zárt, ez nem lehetséges. Az Easy Line család előszűrője csak a teljese szűrőblokk cseréjével oldható meg. A cserével kapcsolatban itt talál információt.

Szénszűrő cseréje: 6 – 12 havonta
A klór csökkenti a féligáteresztő membrán élettartamát, ezért célszerű a klórt megkötő szénszűrőt még a telítődés előtt cserélni. Az Easy Line család szénszűrője csak a teljese szűrőblokk cseréjével oldható meg. A cserével kapcsolatban itt talál információt.

Vízfelhasználás: 1 m3 lágy víz elkészítéséhez a készülék kb. 5m3 vizet használ
A 4m3 „elpazarolt” víz a fordított ozmózis eljárás adottsága, amiről a wikipedia oldalon olvashat többet. A kárba ment víz költsége azonban még mindig kisebb mint pl. a teljes átmenő vizet lágyító eljárásoké.

Fejleszthetőség: max. 380 liter/nap-ig
Az Aqua Medic Easy Line 190-es minden alkotóeleme szabványos és kicserélhető vagy bővíthető más akvarisztikai gyártók vagy háztartási víztisztítókat forgalmazó cégek elemeivel. A membránházba akár egy 380 liter/nap névleges teljesítményű membránt is be lehet tenni. Fontos: ebben az esetben az öblítő szelepet is ki kell cserélni egy 380 l/nap teljesítményűre.

Gyártó

Aqua Medic

Shopping Cart