• Kosár

    A kosár üres

    Az Ön bevásárlókosara jelenleg üres.

Nem találja a keresett felszerelést? Kérdése van valamelyik termékkel kapcsolatban? Jól jönne egy szakértő tanácsa a választás előtt?

Keressen bennünket a lenti elérhetőségek valamelyikén és mi örömmel segítünk.

Telefon: +36 1 268 0381
Mobil: +36 30 3277 383
E-mail: írjon nekünk

Amennyiben 30.000 Forint felett vásárol a megrendelt terméket az ország egész területén ingyenesen szállítjuk ki.

A szállítás díja ennél alacsonyabb összegű vásárlás esetén is csak 1.490 Forint.

Tropic Marin
A képre kattintva elérheti a gyártó termékeit
Segítség a vásárláshoz:
Termékkel kapcsolatos kérdése van? Hívjon bennünket, és mi örömmel segítünk.
Nem szeretne online vásárolni? Rendelését telefonon, vagy a Wesselényi utcai üzletünkben személyesen is leadhatja.
Nem tud választani? Több termék tulajdonságainak összehasonlításához használja az "összehasonlít" funkciót.
Később szeretne vásárolni? Regisztráljon és készítsen "kívánságlistát". A kívánságlistára összegyűjtött termékeket később akár egyben is megvásárolhatja.

Tropic Marin NP-Bactopellet biológiai szűrőanyag 1000 ml

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

A Tropic Marin NP-Bactopellets egy speciális, biopolimer alapú biológia szűrőanyag, közismert nevén: biopellet.

A Tropic Marin biopellet anyaga megfelelő és folyamatos tápanyagforrást jelent a különböző baktériumok számára, így azok gyorsan és nagy számban indulnak fejlődésnek a szűrőanyag felületén.

A baktérium burjánzással kialakuló, magas nitrogén és foszfor tartalmú biomassza hableválasztón keresztül történő eltávolításával egyszerűen és hatékonyan csökkenthető az akváriumvíz nitrát és foszfát szintje. A leszakadó baktérium telepek sok filtráló élőlény számára táplálékul is szolgálhatnak.

A gyártó ajánlását követve az 1000 ml kiszerelésű anyagból minden 100 liter akvárium vízhez 50-200 ml NP-Bactopellets -et kell egy lebegtetős vagy ún. pellet szűrőben használni.

Fontos:
 •  a pellet felületén kialakuló biomassza hatékony és megfelelő eltávolítása csak lebegtető vagy pellet szűrővel oldható meg
 •  a biopellet vízzel érintkezve megdagad, ezért használat előtt 2 órát áztassuk akváriumvízben
 •  a biomassza és azzal a nitrát és foszfát végleges eltávolítását a habelválasztó végzi, ezért annak folyamatosan (24/7) üzemelni kell
 •  a 200 ml /100 liter adagot nem ajánlott túllépni
14 800 Ft
14 800 Ft/liter
Termék megosztása:

Tropic Marin NP-Bactopellet biológiai szűrőanyag 1000 ml Zoom

Részletek

A Balling eljárás atyjának, Hans-Werner Ballingnak a nevével fémjelzett Tropic Marin az első olyan akvarisztikai gyártó, aki a már forgalomban lévő, 1-2 nagyüzemi gyártó OEM biopellet készítményének felhasználása helyett saját termék fejlesztése mellett döntött.

A majd egy éves kutatómunka eredményeként megszülető, egyedi biopolimer kombinációra épülő speciális biológia szűrőanyag (ún. biopellet) az NP-Bactopellets nevet kapta.

A Tropic Marin NP-Bactopellets szemcséi, más biopellet készítményekhez hasonlóan, ideális életteret és folyamatos tápanyagforrást jelentenek a baktériumok számára. A szűrőanyagon megtelepedő mikroorganizmusok a növekedésükhöz és szaporodásukhoz nélkülözhetetlen szenet (C) a Bactopellets biopolimer anyagából, míg a nitrogént (N) és a foszfort (P) a környező vízből nyerik.

Bactopellet szűrést használva, a nitrát és a foszfát csökkenése, a baktériumok és más mikroorganizmusok által létrehozott biomassza a hableválasztó segítségével kerül ki a tápanyag körforgásból. A pelleten burjánzó baktériumok tápanyagkörforgásból való kivonása azért fontos, mert csak így akadályozható meg, hogy a mikroorganizmusok életciklusuk végével bekövetkező pusztulásával a tápanyagok visszakerüljenek az akváriumvízbe.


Ez a szűrési elv nagyon hasonlít:
1. az algaszűrők működéséhez, ahol a tápanyag export az algák rendszeres ritkításával valósul meg, de annál sokkal hatékonyabban
2. illetve a vodka (vagy más szénforrás) adagolásán alapuló eljárásokra, azzal a különbséggel, hogy itt a baktériumok szaporodása és eltávolítása sokkal jobban irányítható

A fentiek alapján belátható, hogy a biopellet alapú szűrés működtetésének kulcsa a keletkező biomassza hatékony eltávolításának megoldása, amihez megfelelő szűréstechnikai háttér szükséges:

1. A biopelletet lebegtető vagy ún. pellet szűrőben kell használni. Ezekben a szűrőkben a szűrőanyag folyamatos keverése nem csak megakadályozza a pellet szemek tömörödését, de ami annál fontosabb, hogy a biomassza eltávolítás első lépéseként a kellően erős vízáramlás lesodorja a nagyobb csomókba összeállt baktériumtelepeket is. A leszakadó baktérium telepek sok filtráló élőlény számára táplálékul is szolgálhatnak.

2. A leszakadó és a vízáramba kerülő baktériumtelepek végleges kiszűréséhez folyamatosan üzemelő hableválasztóra van szükség. Amellett, hogy a tényleges tápanyag eltávolítás tulajdonképpen a hableválasztás során valósul meg, a lehabozó fontos szerepet játszik a víz oldott oxigénszintjének fenntartásában, ami létfontosságú a biopellet felületén élő baktériumok számára is. (A biopelleten denitrifikáció nem zajlik!)

Korallszirt tipp: a biomassza eltávolításának egyik leghatékonyabb szűréstechnikai megoldása az, ha a Tropic Marin NP-Bactopellets -el töltött lebegtető szűrő kimenő vizét közvetlenül a hableválasztóba vagy annak szívó részéhez vezetjük.

Alkalmazás

A NP-Bactopellets bevezetéséhez a Tropic Marine 50 ml pellet használatát javasolja minden 100 liter akváriumvízhez. Amennyiben ez a mennyiség 4 hét után sem csökkenti a nitrát és foszfát értékeket a elvárt szint alá, úgy a mennyiség megduplázható, majd szükség esetén újabb négy hét elteltével ismét megnövelhető.

Fontos: a 200 ml/100 liter mennyiséget ne lépjük túl!

A pellet vízzel érintkezve megdagad, ezért a szűrőbe töltés előtt legalább 2 óráig áztassuk akváriumvízben, hogy elkerüljük a Bactopellet szűrőbe szorulását.

A baktériumok által elfogyasztott Tropic Marin Bactopellet-et célszerű havi rendszerességgel pótolni.


Korallszirt tipp: az NP-Bactopellet -et használva folyamatosan kövessük nyomon a tápanyagértékeket, és ha korallokon tápanyaghiányra utaló tüneteket tapasztalunk pl. szövetvesztés, kifakulás, zárt polipok, stb. úgy szüneteltessük a biopelletes szűrést (akár a lehabozót is kikapcsolhatjuk pár napra), és kezdjünk meg a halak és korallok intenzívebb etetését vagy olyan tápanyagok adagolását mint pl. a Tropic Marin NP-Bactobalance

Termékspecifikáció

Gyártó Tropic Marin
Típus NP-Bactopellet
Szűrőanyag típusa biológiai
Kiszerelés 1000 ml

Írja le saját véleményét

Ezt véleményezi: Tropic Marin NP-Bactopellet biológiai szűrőanyag 1000 ml

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket? *

  ☆☆☆☆ ★★☆☆☆ ★★★☆☆ ★★★★ ★★★★★
Értékelés

Talán a következő termékek is érdekelhetik: