Tunze Comline Wavebox 6208 hullámzást szimuláló belső vízmozgató

98000 Ft

A Tunze Comline Wavebox 6208 egy olyan 150 és 800 literes akvárium méret között használható speciális belső vízmozgató, ami a tengerek természetes hullámzásához hasonló, oszcilláló – ütemes, rövid időközönként váltakozó, felváltott irányú – vízmozgást hoz létre az akváriumban.

A Tunze Comline belső szűrő család méreteivel kompatibilis Wavebox 6208 belsejében az oszcilláló vízmozgást a tartozék Wavecontroller vezérlő beállításainak megfelelően egy Turbelle Nanostream szivattyú hozza létre.

A Wavecontroller vezérlő a hullámzás szabályzása mellett olyan további funkcióval is rendelkezik, mint az éjszakai vagy az etetés idejére aktiválható nyugalmi üzemmód.

A Wavebox a tartozék mágneses tartókkal 12 mm-es üvegvastagságig egyszerűen rögzíthető.

Fontos:
 •  a beállításoktól és a medence hosszától függően a hullámzás az akvárium sarkaiban kb. 2 – 4 cm vízszint mozgással jár. Ezt célszerű a medence méretezésénél és a lefolyó elhelyezésénél is figyelembe venni.
 •  a Wavebox 6208 által keltett vízmozgás extra terhelést jelent az akváriumra és annak állványzatára (bútorzatára).
 •  az éjszakai üzemmódhoz szükséges fotocellás érzékelőt külön kell megvenni

A német Tunze cég 2004-ben szabadalmaztatta Wavebox nevű speciális belső vízmozgatóját, ami a hagyományos keringető motorok egyirányú vízáramlásával szemben a tengerek természetes hullámzásához hasonló, oszcilláló – ütemes, rövid időközönként váltakozó, felváltott irányú – vízmozgást hoz létre az akváriumban.

A tengeri akváriumban szimulált hullámzás nem csak látványos – pl. a lágykorallok, vagy az anemónák csápjai jobbra balra lengedeznek – hanem hasznos is, mert az akvárium teljes víztömegére hatva, minimálisra csökkenti a pangó vízrészeket és a nem kívánatos üledék lerakódást. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Wavebox önmagában nem váltja ki az akvárium hagyományos módon történő áramoltatását!

A 6208-as Wavebox-ot, amit 12 mm-es üvegvastagságig a két tartozék mágneses tartóval lehet könnyen rögzíteni, a Tunze 150 és 800 literes akvárium méret között ajánlja. Ennél nagyobb medencék hullámzása több Wavebox összekapcsolásával oldható meg.

Működési elv

A Tunze Comline belső szűrő család méreteivel kompatibilis, 11 cm x 9 cm alapterületű és 25,5 cm magas berendezés működési elve egyszerű: a benne elhelyezett Turbelle Stream szivattyú bekapcsoláskor nagy sebességgel az akváriumba pumpálja a berendezés belsejében található közel 2,5 liter vizet, majd kikapcsol, és hagyja, hogy ugyanez a vízmennyiség visszaáramoljon. Ennek a 2 – 3 liter víznek a megfelelő ütemben történő mozgatására (ez minden akváriumnál más, frekvenciája megegyezik az akvárium önrezgés számával) az akvárium teljes víztömege megmozdul. A jelenség további érdekessége, hogy az ideális ütemet megtalálva a hullám mozgás fenntartásának energia igénye kicsi, a Wavebox 6208 esetében kb. 10W.

Wavecontroller

A Waveboxban található szivattyú ki- és bekapcsolásának időzítését, és ezzel a Waveboxnak az akvárium saját frekvenciájához történő hangolását a készülékhez mellékelt Wavecontroller vezérlő segítségével lehet beállítani. A hangolás pontosságától és a medence hosszától függően az akvárium sarkaiban a vízszint süllyedése és emelkedése elérheti a 2 – 4 cm-t.

A Wavecontroller amellett, hogy fenntartja a megfelelő ütemű vízmozgást, olyan extra funkcióval is rendelkezik, mint az éjszakai vagy az etetés idejére aktiválható nyugalmi üzemmód.

Wavebox és a hagyományos áramoltatás

Mivel a tápanyagok és a szennyeződések az oszcilláló vízmozgásban csak nagyon lassan jutnak el rendeltetési helyükre (pl. a korallokhoz, vagy a szűrőkhöz) a hatékony áramoltatás érdekében a Tunze Wavebox 6208 mellett hagyományos áramoltató motorokat is érdemes üzemeltetni (pl. Tunze Stream)

A Tunze Waveboxok minden gond nélkül kombinálhatók más vízmozgató berendezésekkel, csak arra kell figyelni, hogy a motorok ne egymás ellen hanem egymást segítve dolgozzanak.

Fontos

A Tunze Wavebox által keltett, az akvárium sarkainál létrejövő 2 – 4 cm-es vízszint mozgást az akvárium méretezésénél (perem magasság) és a lefolyó elhelyezésénél is figyelembe kell venni. Amennyiben a lefolyó nem a hullám mozgás nyugalmi pontjának vonalába kerül (általában az akvárium hosszabbik oldalának közepe) úgy a váltakozó vízmagasság a lefolyó rendszer zajosságához vezethet.

A Wavebox 6208 által keltett vízmozgás extra terhelést jelent az akváriumra és annak állványzatára (bútorzatára).

Az éjszakai üzemmódhoz szükséges fotocellás érzékelőt (Tunze 7094.05) külön kell megvenni.

Gyártó

Tunze

Shopping Cart