Tropic Marin NP-Bacto-Balance tápanyagszint stabilizátor 200 ml

4800 Ft

A főleg kispolipú kőkorallok tartásánál elterjedt nitrát és foszfát csökkentő eljárásokat (pl. Zeovit, biopellet, stb.) alkalmazva még a tapasztalt akvaristával is előfordulhat, hogy az akvárium tápanyagszintje extrém alacsony szintre süllyed, vagy felborul a tápanyagok egymáshoz viszonyított egyensúlya.

Mindkét fent említett jelenség olyan jellemző szimptómákkal jár, mint: a korallok kifakulása, lassú szövetvesztés (STN) vagy szélsőséges esetben az SPS korallok pusztulása.

A Tropic Marin NP-Bacto-Balance egy olyan készítmény, ami segít ezeknek a káros jelenségeknek az elkerülésében azzal, hogy a legfontosabb szerves és szervetlen tápanyagokat a megfelelő arányban és a lehető legalacsonyabb, de még nem káros szinten stabilizálja.

Az NP-Bacto-Balance a nitrogén és foszfor tartalom mellett számos, a korallok tápanyagfelvételében kulcsszerepet játszó nyomelemet is tartalmaz a Tropic Marin Pro-Coral K+ készítménnyel megegyező arányban és mennyiségben.

A 200 ml kiszerelésű készítményből a Tropic Marin induló adagolásként 0,25 ml-t javasol minden 100 liter akváriumvízhez, amit a korallok reakciójának és az akvárium általános állapotának nyomon követése mellett két hetes ciklusokban +0,25 ml /100 literrel lehet növelni. Az eddig összegyűlt használati tapasztalatokról lejjebb olvashat.

Fontos:
•  a Pro-Coral K+ (és hasonló összetételű készítmények) adagolásánál figyelembe kell venni a NP- Bacto-Balance nyomelemtartalmát
•  1 ml /100 liter-nél több Bacto-Balance adagolása nem javasolt
•  hűvös, hideg helyen tárolandó

A Tropic Marin NP-Bacto-Balance használatával kapcsolatban eddig a következő tapasztalatok gyűltek össze:

Normál adagolás

1. Újonnan indított, és fiatal akváriumoknál: 0,25 ml / 100 liter
2. Beállt, középkorú akváriumoknál: 0,5 ml / 100 liter
3. Öreg akváriumoknál: 0,5 és 1 ml / 100 liter között

Az élénkebb színek érdekében, napi 0,75 ml / 100 liter adagolásig, a Bacto-Balance nyomelem tartalmát további Tropic Marin Pro-Coral K+ adagolásával javasolt kiegészíteni úgy, hogy a nyomelem mennyiség elérje az 1 ml /100 liter napi értéket. (Pl.: 0,5 ml NP-Bacto-Balance adagolás mellet további 0,5 ml Pro-Coral K+ napi adagolásával kell számolni) Napi 0,75 ml /100 liter adagolás felett a K+ kiegészítés már szükséges.

A színek szempontjából kevésbé, azonban a növekedés és a zooxanthellák elvesztése miatti új fényviszonyokhoz való alkalmazkodás szempontjából fontos, hogy a K+ mennyiségével egyezően Pro-Coral A- nyomelemkészítményt is adagoljunk, így biztosítva a korallok számára az olyan kulcsfontosságú anyagokat, mint: Jód, Bróm, Fluor, Vanádium, Molibdén és Szelén.

Túladagolás tünetei

A Tropic Marin NP-Bacto-Balance bevezetésekor normális reakció, hogy a kispolipú kőkorallok visszahúzzák polipjaikat. A visszahúzódás oka, hogy az új, alacsonyabb tápanyagszinthez való alkalmazkodáskor az SPS korallok kilökik zooxanthelláik egy részét. Ez az akklimatizálódási folyamat akár egy hétig is eltarthat.

1. amennyiben a korallpolipok egy hét után sem jelennek meg, akkor a Bacto-Balance adagolást érdemes a felére csökkenteni
2. amennyiben az adagolás növelését követően a korallpolipok újra bezáródnak, az adagolással vissza kell térni az eredeti (növelés előtti) mennyiséghez
3. amennyiben az adagolás növelését követően a korallpolipok ugyan kinyílnak, de a korall új hajtásai fakók, az adagolással vissza kell térni az eredeti (növelés előtti) mennyiséghez

Biofilm megjelenése a dekoráción

Az NP-Bacto-Balance adagolása mellett akkor alakulhat ki túlzott mértékű baktérium burjánzás, ún. biofilm, ha az akváriumban, a talajon vagy a köveken túl sok az üledék (detritus). Ennek oka, hogy az üledék kitűnő táptalajt jelent a baktériumok számára, melyek anyagcsere folyamatai, így osztódásuk is felélénkül a Bacto-Balance adagolására.

A túlzott biofilm megjelenés ellen legegyszerűbben az üledéklerakódások felszámolásával lehet védekezni:
1. biológia úton olyan üledékevő és talajforgató élőlények segítségével mint: a csillagok, tengeri uborkák, csigák, egyes doktorhalak (pl. Ctenochaetus) vagy egyes nyálkáshalak (pl. Salarias)
2. mechanikai úton a talaj rendszeres átforgatásával, és a köveken illetve az azok között leülepedő detritus felkavarásával (pl. fogkefével, kis áramoltató motorral, stb.)

Korallok szövetvesztéses megbetegedése

A Zeovit, Bactopellet (biopellet), vagy más tápanyagcsökkentő eljárások egyik legnagyobb veszélye, hogy a tápanyagok extrém alacsony szintje mellett a tápanyagok egymáshoz viszonyított arányának legkisebb egyensúlytalansága is elindíthatja a korallok ún. szövetvesztéses megbetegedését. A leggyakrabban tapasztalt probléma a korallok lábazatától induló, és fokozatosan felfelé terjedő lassú szövetvesztés ún. STN (Slow Tissue Necrosis).

Az NP-Bacto-Balance segít a tápanyagok egyensúlyának megőrzésében, így használatával elkerülhetők a korallok szövetvesztéses megbetegedései, de a már fennálló egyensúlytalanságot, és az annak következményeként megindult szövetelhalást az NP-Bacto-Balance -al sem lehet megállítani.

Korallszirt tipp: mivel a szövetvesztéses jelenségek és annak okai a kispolipú kőkorallos akvarisztika legkomplexebb területe, javasoljuk, ha ilyet tapasztal akváriumában telefonon vagy e-mailen kérje segítségünket.

Gyártó

Tropic Marin

Shopping Cart