• Kosár

  A kosár üres

  Az Ön bevásárlókosara jelenleg üres.

Nem találja a keresett felszerelést? Kérdése van valamelyik termékkel kapcsolatban? Jól jönne egy szakértő tanácsa a választás előtt?

Keressen bennünket a lenti elérhetőségek valamelyikén és mi örömmel segítünk.

Telefon: +36 1 268 0381
Mobil: +36 30 3277 383
E-mail: írjon nekünk

Amennyiben 30.000 Forint felett vásárol a megrendelt terméket az ország egész területén ingyenesen szállítjuk ki.

A szállítás díja ennél alacsonyabb összegű vásárlás esetén is csak 1.490 Forint.

Áramoltatók

Oldal megosztása:

A tengervíz mozgása a szélnek, az atmoszférikus nyomásnak, a hold és a föld kölcsönös vonzásának köszönhető. A megfelelő vízáramlások (hidrodinamikai hatások) szállító- és elosztószerepük miatt nélkülözhetetlenek az egészséges tengeri ökoszisztémában, ezért a tengeri akváriumban is törekedni kell a jó áramlás megvalósítására. Míg a nem is olyan távoli múltban az akváriumvíz mozgatásának készlettára kimerült néhány erősebb powerhead motorral vagy szivattyúval, addig napjainkban számos gyártó kínál kizárólag belső áramoltatásra kifejlesztett speciális eszközöket. tovább

1-9-ig Össz.: 31

Oldal:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Rács Lista

Csökkenő irány beállítása

1-9-ig Össz.: 31

Oldal:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Rács Lista

Csökkenő irány beállítása

 

Tengeren megfigyelhető áramlások és szimulálásuk

A természetben megfigyelhető tengermozgásokból öt mozgásfajtát (áramlásmintát) szimulálhatunk akváriumi körülmények között is:

1. Széles felületű áramlás:

A természetes vizek áramlása a hatalmas méretarányból és a keletkezés módjából kifolyólag széles felületű. Ez azt jelenti, hogy az áramlási vonalak inkább párhuzamosak és nem egy pontból indulnak ki, mint egy szivattyú kifolyócsöve esetében.

Ez az áramlás típus több nagy teljesítményű keringető motor egyidejű, egy irányba ható működtetésével érhető el. A mára széles körben elterjedt hajócsavaros áramoltatók sokkal jobban alkalmazhatóak erre a feladatra, mint a hagyományos vízpumpák.

2. Hullámverés:

A felszín közeli szél eredményeképpen keletkező hullámmozgás (hullámverés) erősebb (hullámvölgy) és gyengébb (hullámhegy) áramlási impulzusokat kelt. Az így keletkező áramlás néhány méter mélységig hat. Ez az áramlás számos turbulenciát is kelt.

A hullámverés egyrészről változtatható teljesítményű motorokkal szimulálható úgy, hogy az áramoltatók felváltva, hol erősebben, hol gyengébben tolják a vizet, de ma már a természetes hullámzáshoz legjobban hasonlító oszcilláló - ütemes, rövid időközönként váltakozó, felváltott irányú - vízmozgás is létrehozható a megfelelő áramoltatókkal.

3. Intervallumos áramlás

A tengereken főleg az ár/apály ciklikus váltakozása kapcsán figyelhető meg intervallumos, irányát változtató áramlás. Az intervallumos áramlás hatása a zátony anyagszállítása szempontjából különösen fontos, az akváriumban a üledékképződés csökkentésében és azon keresztül a szűrés hatásfokának javításában játszhat szerepet.

Az intervallumos áramlás létrehozásának legegyszerűbb módja, ha az akvárium két ellentétes oldalán elhelyezett vízpumpák felváltva üzemelnek.

4. Éjszakai lecsendesülés

Az éjszaka folyamán a zátonyon a hullámverés az elfekvő szélnek köszönhetően lényegesen lecsendesül. A nappali állatok többsége nyugovóra tér, a plankton felemelkedik. Ez alatt az idő alatt az áramlási aktivitás csökken.

Az éjszakai nyugalmi állapotot vagy a szivattyúk teljesítményének visszavételével vagy az üzemelő motorok számának csökkentésével lehet elérni.

5. Etetési szünet

A természetes vizek hidrodinamikus jelenségei alapvetően a tápanyagszállítást szolgálják. A legtöbb halfaj a táplálkozáshoz nyugodtabb vizeket részesít előnyben, feltéve, hogy a kívánt táplálékkínálat ott is megtalálható. Az akváriumban viszont az áramlás útján a szűrőkörbe történő táplálékbeszívás problémát okoz. Így tehát a halak táplálkozását zavarhatja a túl erős áramlás és a táplálék a szűrőben „landol”.

Az áramoltató motorok típusai

A fent részletezett vízmozgások megvalósításához használható áramoltató motorok a következő képpen kategorizálhatóak:

1. Motor elektronika és tápfeszültség alapján

Szinkron motorok (DC = Alternating Current)
A szinkron motorok, amint ezt a nevük is mutatja a hálózati frekvenciával szinkronban forognak. Ezeket rendszerint műgyantával kiöntött búvárszivattyúkban szokták használni. Ezeket az egyszerű ki- és bekapcsoláson kívül az akvarisztikában kifizethető berendezésekkel vezérelni nem lehet. A csapágyak kenése valamint a hűtés is vízzel történik. Az utóbbi években szinkronmotoros biztonsági kisfeszültségű (12/24V) búvárszivattyúk is kaphatók a piacon.

2. Forgórész alapján

Centrifugál szivattyúk
A centrifugál szivattyúban a motor forgórésze egy hagyományos többlapátos rotor, ami forgás közben a centrifugális erőnek és a rotorház kialakításának köszönhetően a forgás tengelyére merőlegesen, a szivattyú kivezető szájának irányba préseli a vizet.

A tengeri akvarisztikában a centrifugál szivattyúk elsősorban a szűrőrendszerben kapnak szerepet: szűrt víz szállítása, lehabozó vízellátása, belső szűrők, stb. de belső keringetésre is épp úgy alkalmasak: powerhead-ek, closed-loop áramoltás, stb.

Centrifugális vízpumpákból egyaránt léteznek szinkron és asszinkron motoros verziók.

Propelleres (hajócsavaros) áramoltatók
A Tunze a hagyományos centrifugális rotor hajócsavar alakú propellere való cseréjévlé új fejezetet nyitott meg a belső áramoltatásban.

A propelleres áramoltatók a forgás tengelyével párhozamosan sokkal hatékonyabban (liter/Watt) és szélesebb sugárban tolják a vizet.

A propelleres vízmozgatókból egyaránt léteznek szinkron és asszinkron motoros verziók.