• Kosár

    A kosár üres

    Az Ön bevásárlókosara jelenleg üres.

Nem találja a keresett felszerelést? Kérdése van valamelyik termékkel kapcsolatban? Jól jönne egy szakértő tanácsa a választás előtt?

Keressen bennünket a lenti elérhetőségek valamelyikén és mi örömmel segítünk.

Telefon: +36 1 268 0381
Mobil: +36 30 3277 383
E-mail: írjon nekünk

Amennyiben 30.000 Forint felett vásárol a megrendelt terméket az ország egész területén ingyenesen szállítjuk ki.

A szállítás díja ennél alacsonyabb összegű vásárlás esetén is csak 1.490 Forint.

Aqua Medic
A képre kattintva elérheti a gyártó termékeit
Segítség a vásárláshoz:
Termékkel kapcsolatos kérdése van? Hívjon bennünket, és mi örömmel segítünk.
Nem szeretne online vásárolni? Rendelését telefonon, vagy a Wesselényi utcai üzletünkben személyesen is leadhatja.
Nem tud választani? Több termék tulajdonságainak összehasonlításához használja az "összehasonlít" funkciót.
Később szeretne vásárolni? Regisztráljon és készítsen "kívánságlistát". A kívánságlistára összegyűjtött termékeket később akár egyben is megvásárolhatja.

Aqua Medic Premium Line 150 fordított ozmózis szűrő 150l/nap

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Az Aqua Premium Line 150 egy 3 lépcsős fordított ozmózis elvű vízlágyító és szűrőberendezés (a fordított ozmózisról a wikipedia oldalon olvashat többet), mely kb. 110 - 150 liter, tengeri akvarisztikai célokra tökéletesen megfelelő lágy víz előállítására alkalmas naponta.

Korallszirt.hu tanács: sok gyártó és webáruház próbálja %-os értékben megadni a szűrőmembrán szennyeződés visszatartó képességét. Ezek az értékek sokszor túlzóak pl. 98-99,5%, és tengeri akvarisztikai szempontból sem mérvadóak tovább

A három lépcsős Premium Line 150-es RO készülék (RO = Reverse Osmosis = fordított ozmózis) első lépcsője egy 5 mikronos előszűrő, mely az érzékeny membránt védi a mechanikus szennyeződéstől (pl. rozsda); a második egy aktívszenes betét, ami a részben a membránt károsító klórt, részben a vizet színező anyagokat távolítja el; míg az utolsó lépcső maga a fordított ozmózis membrán. A Premium Line 150-ben a szűrőbetétek és a membrán is cserélhetők!

A Premium Line RO készülék család az Aqua Medic Easy Line mini előszűrőihez képest már két darab szabvány, 10"-es előszűrővel és egy masszív, a készülék rögzítését megkönnyítő festett, fém tartókonzollal rendelkezik. A 10"-es szűrőházak előnye többek között, hogy nagyobb kapacitású finomszűrővel és szénszűrővel tölthetők meg, a szűrőbetétek cseréje sokkal egyszerűbb, a betétek olcsóbbak és több gyártó több típusából válogathatunk, illetve, hogy a szűrőházak átlátszóak, ezért főleg az 5 mikronos finomszűrőnél a betét színéből könnyebb a szűrő elhasználódásának mértékét megállapítani.

Az Aqua Medic akvarisztikai vízlágyítója fel van szerelve egy kézzel szabályozható öblítő szeleppel is, mely segít a készülékben, illetve a membránon lerakodó szennyező anyagok kimosásában. A rendszeres, használatot követő átöblítéssel a membrán élettartama jelentősen meghosszabbítható.

A teljes Aqua Medic Premium Line 150 készlet tartalmazza még a háztartási vízhálózatra kötéshez szükséges csöveket és idomokat, és a membránház illetve szűrőházak kinyitását megkönnyítő kulcsokat.

Fontos: vásárlás előtt mindenképp javasoljuk a lap alján található "Részletes ismertető" rész átolvasását
49 000 Ft
Termék megosztása:

Aqua Medic Premium Line 150 fordított ozmózis szűrő 90l/nap Zoom

Részletek

A német Aqua Medic által gyártott PremiumLine 150 RO (RO = Reverse Osmosis = fordított ozmózis) elvű akvarisztikai vízlágyító berendezés megvásárlása előtt javasoljuk a következő fejezetek átolvasását:

Miért érdemes RO készüléket használni

Vitathatatlan tény, hogy a tengeri akváriumhoz szükséges sós vizet vezetékes vízből is el lehet készíteni. Ugyanakkor az is igaz, hogy a csapvízben található néhány olyan, akvarisztikai szempontból káros anyag, mint a nitrát, a foszfát, és a szilikát, vagy extrém esetekben arzén, réz, és más nehézfémek.

Ezeknek, a főleg algásodást befolyásoló anyagoknak az eltávolítása a legköltséghatékonyabban az olyan, fordított ozmózis elvű szűrőkkel oldható meg, mint pl. az Premium Line 150 is.

Hatékonyság és teljesítmény

Az akvarisztikai RO berendezések hatékonysága két mérőszámmal jellemezhető:

1. tisztított víz mennyisége (liter/nap)
2. szennyeződés visszatartó képesség (%)

A tisztított víz mennyisége, azaz fordított ozmózis készülékek teljesítménye függ a szűrőmembrán névleges kapacitásától - ez az amit a gyártó megad pl. 150 liter/nap - a membrán állapotától, a víznyomástól és a víz hőmérséklettől. Ezen tényezők közül a vásárlás előtt csak a víznyomás kérdését kell mérlegelni, szem előtt tartva, hogy az RO szűrők 4 - 6 bar nyomás mellett üzemelnek a leghatékonyabban. (pl. Aqua Medic Premium Line 150-essel ebben a nyomás tartományban kb. 110 - 150 liter vizet lehet előkészíteni naponta.) Amennyiben a vízelvétel helyén a nyomás nem éri el a 2,5 bar-t, akkor a szűrőt csak egy ún. teljesítményfokozó pumpával (booster pump) lehet hatékonyan működtetni.

A 150-es Premium Line-ba épített féligáteresztő TFC membránnak - a gyártó specifikációja szerint - az átlagos szennyeződés visszatartó képessége 95-98% körül alakul. Azonban ez az érték tengeri akvarisztikai szempontból nem releváns, mert pl. olyan kritikus anyagok, mint a nitrát vagy a szilikát esetén ez az arány jóval az átlag alatt van: kb. 70 - 75%. Mivel a cél nem a tökéletes tisztaságú H2O, hanem a káros anyag bevitel minimalizálása, ezért belátható, hogy a %-os értékektől függetlenül az ozmóvíz használata mindenképp javítani fog az akvárium indításhoz vagy a vízcserékhez használt csapvíz minőségén.

Abban az esetben, ha a fordított ozmózis szűrőt elhagyó víz minősége még mindig nem megfelelő - pl. mérhető a foszfát, vagy a szilikát tartalom - akkor a probléma ismeretében a víz továbbkezelhető egy negyedik lépcső vagy egy ún. post-filter beépítésével. A negyedik lépcső tartalmazhat kevertágyas ioncserélő (vízlágyító) gyantát, szilikátmegkötő gyantát, de akár egyszerűen csak Rowaphos-t is.

Üzemeltetés és karbantartás

Az Aqua Medic Premium Line 150 beüzemelése és üzemeltetése egyszerű, mindössze egy elzárható hálózati vízkiállásra van szüksége. A csomagban érkező 3/4"-es bekötő idomot akár mi magunk is felszerelhetjük, de ennél bonyolultabb vízszerelési munkák esetén érdemes szakember segítségét kérni. Az összeszerelés, beüzemelés, és a karbantartás további részleteiről az Premium Line kezelési útmutatója egyértelmű információkat tartalmaz.

Az RO vízlágyító készülékek üzemeltetési költségeinek kiszámításához a következő adatokat érdemes figyelembe venni:

Membrán cseréje: 1 - 2 évente
Amennyiben megoldható, érdemes a kezelt víz vezetőképességét vagy TDS értékét (TDS = Total Dissolved Solids = összes oldott anyag) rendszeresen megmérni - ezt akár a Wesselényi utcai üzletünkben is megtesszük Önnek. Amennyiben a kezelt víz értékei a csapvíz értékeinek 10%-nál magasabbak, úgy érdemes megfontolni a membrán cseréjét. A szabvány membrán cseréjéről itt olvashat.

Előszűrő cseréje: 6 - 12 havonta
Az előszűrő védi a membránt a mechanikus sérülésektől (pl. homok, rozsda, stb.). Az előszűrő állapotára leginkább a színéből lehet következtetni: a halvány barna még megfelelő, de a sötét, rozsdabarna betétet azonnal célszerű kicserélni. A cserével kapcsolatban itt talál információt.

Szénszűrő cseréje: 6 - 12 havonta
A klór csökkenti a féligáteresztő membrán élettartamát, ezért célszerű a klórt megkötő szénszűrőt még a telítődés előtt cserélni. Az Premium Line család szénszűrője, a 10"-es szabvány szűrőháznak köszönhetően igen egyszerűen kicserélhető. A cserével kapcsolatban itt talál információt.

Vízfelhasználás: 1 m3 lágy víz elkészítéséhez a készülék kb. 5m3 vizet használ
A 4m3 "elpazarolt" víz a fordított ozmózis eljárás adottsága, amiről a wikipedia oldalon olvashat többet. A kárba ment víz költsége azonban még mindig kisebb mint pl. a teljes átmenő vizet lágyító eljárásoké.

Fejleszthetőség: max. 380 liter/nap-ig
Az Aqua Medic Premium Line 150-es minden alkotóeleme szabványos és kicserélhető vagy bővíthető más akvarisztikai gyártók vagy háztartási víztisztítókat forgalmazó cégek elemeivel. A membránházba akár egy 380 liter/nap névleges teljesítményű membránt is be lehet tenni. Fontos: ebben az esetben az öblítő szelepet is ki kell cserélni egy 380 l/nap teljesítményűre.

Termékspecifikáció

Gyártó Aqua Medic
Típus Premium Line 150
Teljesítmény 110 - 150 liter/nap (4 - 6 bar nyomás mellett)
Lépcsők száma 1. 10"-es előszűrő
2. 10"-es aktívszénszűrő
3. félig áteresztő TFC membrán
Öblítőszelep van (manuális)
Tartozék(ok) vízhálózatra kötéshez szükséges csövek és idomok, rögzítéséhez szükséges szerelvények, membránház-kulcs, szűrőházkulcs

Írja le saját véleményét

Ezt véleményezi: Aqua Medic Premium Line 150 fordított ozmózis szűrő 150l/nap

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket? *

  ☆☆☆☆ ★★☆☆☆ ★★★☆☆ ★★★★ ★★★★★
Értékelés

Talán a következő termékek is érdekelhetik: