• Kosár

    A kosár üres

    Az Ön bevásárlókosara jelenleg üres.

Nem találja a keresett felszerelést? Kérdése van valamelyik termékkel kapcsolatban? Jól jönne egy szakértő tanácsa a választás előtt?

Keressen bennünket a lenti elérhetőségek valamelyikén és mi örömmel segítünk.

Telefon: +36 1 268 0381
Mobil: +36 30 3277 383
E-mail: írjon nekünk

Amennyiben 30.000 Forint felett vásárol a megrendelt terméket az ország egész területén ingyenesen szállítjuk ki.

A szállítás díja ennél alacsonyabb összegű vásárlás esetén is csak 1.490 Forint.

Aqua Medic
A képre kattintva elérheti a gyártó termékeit
Segítség a vásárláshoz:
Termékkel kapcsolatos kérdése van? Hívjon bennünket, és mi örömmel segítünk.
Nem szeretne online vásárolni? Rendelését telefonon, vagy a Wesselényi utcai üzletünkben személyesen is leadhatja.
Nem tud választani? Több termék tulajdonságainak összehasonlításához használja az "összehasonlít" funkciót.
Később szeretne vásárolni? Regisztráljon és készítsen "kívánságlistát". A kívánságlistára összegyűjtött termékeket később akár egyben is megvásárolhatja.

Aqua Medic Easy Line 190 fordított ozmózis szűrő 75-190l/nap

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Az Aqua Medic Easy Line 190 egy 3 lépcsős fordított ozmózis elvű vízlágyító és szűrőberendezés (a fordított ozmózisról a wikipedia oldalon olvashat többet), mely kb. 75 - 190 liter, tengeri akvarisztikai célokra tökéletesen megfelelő lágy víz előállítására alkalmas naponta.

Korallszirt.hu tanács: sok gyártó és webáruház próbálja %-os értékben megadni a szűrőmembrán szennyeződés visszatartó képességét. Ezek az értékek sokszor túlzóak pl. 98-99,5%, és tengeri akvarisztikai szempontból sem mérvadóak tovább

A három lépcsős Easy Line 190-es RO készülék (RO = Reverse Osmosis = fordított ozmózis) első lépcsője egy 5 mikronos előszűrő, mely az érzékeny membránt védi a mechanikus szennyeződéstől (pl. rozsda); a második egy aktívszenes betét, ami a részben membránt károsító klórt, részben a vizet színező anyagokat távolítja el; míg az utolsó lépcső maga a fordított ozmózis membrán. Az Easy Line 190-ben a szűrőbetétek és a membrán is cserélhetők!

Az Aqua Medic akvarisztikai vízlágyítója fel van szerelve egy kézzel szabályozható öblítő szeleppel is, mely segít a készülékben illetve a membránon lerakodó szennyező anyagok kimosásában. A rendszeres, használatot követő átöblítéssel a membrán élettartama jelentősen meghosszabbítható.

A teljes Aqua Medic Easy Line 190 készlet tartalmazza még a háztartási vízhálózatra kötéshez szükséges csöveket és idomokat, a készülék rögzítéséhez szükséges szerelvényeket, és a membránház kinyitását megkönnyítő kulcsot.

Fontos: vásárlás előtt mindenképp javasoljuk a lap alján található "Részletes ismertető" rész átolvasását
28 500 Ft
Termék megosztása:

Aqua Medic Easy Line 190 fordított ozmózis szűrő 75-190l/nap Zoom

Részletek

A német Aqua Medic által gyártott Easy Line 190 RO (RO = Reverse Osmosis = fordított ozmózis) elvű akvarisztikai vízlágyító berendezés megvásárlása előtt javasoljuk a következő fejezetek átolvasását:

Miért érdemes RO készüléket használni

Vitathatatlan tény, hogy a tengeri akváriumhoz szükséges sós vizet vezetékes vízből is el lehet készíteni. Ugyanakkor az is igaz, hogy a csapvízben található néhány olyan, akvarisztikai szempontból káros anyag, mint a nitrát, a foszfát, és a szilikát, vagy extrém esetekben arzén, réz, és más nehézfémek.

Ezeknek, a főleg algásodást befolyásoló anyagoknak az eltávolítása a legköltséghatékonyabban az olyan, fordított ozmózis elvű szűrőkkel oldható meg, mint pl. az Easy Line 190 is.

Hatékonyság és teljesítmény

Az akvarisztikai RO berendezések hatékonysága két mérőszámmal jellemezhető:

1. tisztított víz mennyisége (liter/nap)
2. szennyeződés visszatartó képesség (%)

A tisztított víz mennyisége, azaz fordított ozmózis készülékek teljesítménye függ a szűrőmembrán névleges kapacitásától - ez az amit a gyártó megad pl. 90 liter/nap - a membrán állapotától, a víznyomástól és a víz hőmérséklettől. Ezen tényezők közül a vásárlás előtt csak a víznyomás kérdését kell mérlegelni, szem előtt tartva, hogy az RO szűrők 4 - 6 bar nyomás mellett üzemelnek a leghatékonyabban. (pl. Aqua Medic Easy Line 190-essel ebben a nyomás tartományban kb. 75 - 190 liter vizet lehet előkészíteni naponta.) Amennyiben a vízelvétel helyén a nyomás nem éri el a 2,5 bar-t, akkor a szűrőt csak egy ún. teljesítményfokozó pumpával (booster pump) lehet hatékonyan működtetni.

A 90-es Easy Line-ba épített féligáteresztő TFC membránnak - a gyártó specifikációja szerint - az átlagos szennyeződés visszatartó képessége 95-98% körül alakul. Azonban ez az érték tengeri akvarisztikai szempontból nem releváns, mert pl. olyan kritikus anyagok, mint a nitrát vagy a szilikát esetén ez az arány jóval az átlag alatt van: kb. 70 - 75%. Mivel a cél nem a tökéletes tisztaságú H2O, hanem a káros anyag bevitel minimalizálása, ezért belátható, hogy a %-os értékektől függetlenül az ozmóvíz használata mindenképp javítani fog az akvárium indításhoz vagy a vízcserékhez használt csapvíz minőségén.

Abban az esetben, ha a fordított ozmózis szűrőt elhagyó víz minősége még mindig nem megfelelő - pl. mérhető a foszfát, vagy a szilikát tartalom - akkor a probléma ismeretében a víz továbbkezelhető egy negyedik lépcső vagy egy ún. post-filter beépítésével. A negyedik lépcső tartalmazhat kevertágyas ioncserélő (vízlágyító) gyantát, szilikátmegkötő gyantát, de akár egyszerűen csak Rowaphos-t is.

Üzemeltetés és karbantartás

Az Aqua Medic Easy Line 90 beüzemelése és üzemeltetése egyszerű, mindössze egy elzárható hálózati vízkiállásra van szüksége. A csomagban érkező 3/4"-es bekötő idomot akár mi magunk is felszerelhetjük, de ennél bonyolultabb vízszerelési munkák esetén érdemes szakember segítségét kérni. Az összeszerelés, beüzemelés, és a karbantartás további részleteiről az Easy Line kezelési útmutatója egyértelmű információkat tartalmaz.

Az RO vízlágyító készülékek üzemeltetési költségeinek kiszámításához a következő adatokat érdemes figyelembe venni:

Membrán cseréje: 1 - 2 évente
Amennyiben megoldható, érdemes a kezelt víz vezetőképességét vagy TDS értékét (TDS = Total Dissolved Solids = összes oldott anyag) rendszeresen megmérni - ezt akár a Wesselényi utcai üzletünkben is megtesszük Önnek. Amennyiben a kezelt víz értékei a csapvíz értékeinek 10%-nál magasabbak, úgy érdemes megfontolni a membrán cseréjét. A szabvány membrán cseréjéről itt olvashat.

Előszűrő cseréje: 6 - 12 havonta
Az előszűrő védi a membránt a mechanikus sérülésektől (pl. homok, rozsda, stb.). Az előszűrő állapotára leginkább a színéből lehet következtetni, sajnos azonban az Easy Line lágyítóknál, mivel a szűrő teljesen zárt, ez nem lehetséges. Az Easy Line család előszűrője csak a teljese szűrőblokk cseréjével oldható meg. A cserével kapcsolatban itt talál információt.

Szénszűrő cseréje: 6 - 12 havonta
A klór csökkenti a féligáteresztő membrán élettartamát, ezért célszerű a klórt megkötő szénszűrőt még a telítődés előtt cserélni. Az Easy Line család szénszűrője csak a teljese szűrőblokk cseréjével oldható meg. A cserével kapcsolatban itt talál információt.

Vízfelhasználás: 1 m3 lágy víz elkészítéséhez a készülék kb. 5m3 vizet használ
A 4m3 "elpazarolt" víz a fordított ozmózis eljárás adottsága, amiről a wikipedia oldalon olvashat többet. A kárba ment víz költsége azonban még mindig kisebb mint pl. a teljes átmenő vizet lágyító eljárásoké.

Fejleszthetőség: max. 380 liter/nap-ig
Az Aqua Medic Easy Line 190-es minden alkotóeleme szabványos és kicserélhető vagy bővíthető más akvarisztikai gyártók vagy háztartási víztisztítókat forgalmazó cégek elemeivel. A membránházba akár egy 380 liter/nap névleges teljesítményű membránt is be lehet tenni. Fontos: ebben az esetben az öblítő szelepet is ki kell cserélni egy 380 l/nap teljesítményűre.

Termékspecifikáció

Gyártó Aqua Medic
Típus Easy Line 190
Teljesítmény 75 - 190 liter/nap (4 - 6 bar nyomás mellett)
Lépcsők száma 1. mini előszűrő (5 mikronos)
2. mini aktívszénszűrő
3. félig áteresztő TFC membrán
Öblítőszelep van (manuális)
Tartozék(ok) vízhálózatra kötéshez szükséges csövek és idomok, rögzítéséhez szükséges szerelvények, membránház-kulcs

Írja le saját véleményét

Ezt véleményezi: Aqua Medic Easy Line 190 fordított ozmózis szűrő 75-190l/nap

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket? *

  ☆☆☆☆ ★★☆☆☆ ★★★☆☆ ★★★★ ★★★★★
Értékelés

Talán a következő termékek is érdekelhetik: