• Kosár

    A kosár üres

    Az Ön bevásárlókosara jelenleg üres.

Nem találja a keresett felszerelést? Kérdése van valamelyik termékkel kapcsolatban? Jól jönne egy szakértő tanácsa a választás előtt?

Keressen bennünket a lenti elérhetőségek valamelyikén és mi örömmel segítünk.

Telefon: +36 1 268 0381
Mobil: +36 30 3277 383
E-mail: írjon nekünk

Amennyiben 30.000 Forint felett vásárol a megrendelt terméket az ország egész területén ingyenesen szállítjuk ki.

A szállítás díja ennél alacsonyabb összegű vásárlás esetén is csak 1.490 Forint.

Sangokai
A képre kattintva elérheti a gyártó termékeit
Segítség a vásárláshoz:
Termékkel kapcsolatos kérdése van? Hívjon bennünket, és mi örömmel segítünk.
Nem szeretne online vásárolni? Rendelését telefonon, vagy a Wesselényi utcai üzletünkben személyesen is leadhatja.
Nem tud választani? Több termék tulajdonságainak összehasonlításához használja az "összehasonlít" funkciót.
Később szeretne vásárolni? Regisztráljon és készítsen "kívánságlistát". A kívánságlistára összegyűjtött termékeket később akár egyben is megvásárolhatja.

Sangokai Nutricoral ZX liquid I HED (SPS) 50ml

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

A Shoku Nutricoral ZX liquid I HED a nagyon tápanyagszegény akváriumok koralljainak (mindenek előtt SPS-korallok) tápközege

• megnöveli a tápanyagok rendelkezésre állását a nitrát- és foszfátszegény akváriumokban
• szerves nitrogén- és foszforforrásokat tartalmaz, elsősorban SPS-korallok számára
• erősen megvilágított és nagy vízáramlású akváriumok magas tápanyag- és energiaigényét fedezi
• partikuláris alkotói számos korallban hosszútávon támogatják a polipok kinyílását

Adagolás: 2-5 csepp 100 liter akváriumvízre naponta. Megfelelő szimptomatikájú tápanyagszegény helyzetben a napi adag szükség szerint több mint 5 cseppre is megemelhető 100 literenként.
5 700 Ft
114 000 Ft/liter
Termék megosztása:

Sangokai Nutricoral ZX liquid I HED (SPS) 50ml Zoom

Részletek

A Nutricoral ZX liquid I HED termékről

A Nutricoral ZX liquid I HED egy célirányos fejlesztés eredményeként létrejött tápanyagban gazdag közeg, mindenek előtt gyors növekedésű, kispolipú kőkorallok (SPS) mint pl. Acropora, Montipora, vagy pocilloporid fajok számára. A „ZX” a zooxanthellat szó rövidítéseként olyan korallokra utal, amelyek a szöveteikben egysejtű mikroalgákat (ún. zooxanthellákat) tartalmaznak.

Az SPS-korallok rendszerint nagyon nagy energiafogyasztók. A Nutricoral ZX liquid I HED (HED = high energy demand) ennek az energiaigénynek a fedezésére szolgál. Az alacsony szervetlen tápanyagszinten alapuló tápanyaghiány helyzetek (ún. növekedési korlátok vagy tápanyag-limitek) csak akkor kerülhetők el, ha egyidejűleg alternatív, vagy az adott szervezet szempontjából jobban megfelelő tápanyagforrásokat kínálunk. Az SPS-korallok ugyan függnek egy bizonyos alapvető ammónium, nitrát és foszfát szinttől, de a szervesen oldott tápanyagokat előnyben részesítik, főképpen pedig a nagyon finom részecske-felépítésű szerves szilárd anyagokat. Ha ilyet tudunk alkalmas összetételben és koncentrációban kínálni, akkor az óriási mértékű polipexpanzió pl. az acropora korallok esetében egyértelművé teszi, hogy ez a heterotrof táplálékszerzési mód az SPS-korallok esetében nagyon nagy szerepet játszik. Még ha a polipok nagyon kicsik is, ezt a fajta zsákmányszerzést kifejezetten jól végzik. Egy adott esetben rossz polipállapot következésképpen, különösen az SPS-korallok esetében nem eredményezheti azt a feltételezést, hogy ezek a korallok mindenek előtt „a fényből élnek”, hanem a táplálkozási mód alapvető zavaraként kell értelmezzük, amit a megfelelő finomrészecskéjű tápanyag hiánya okoz.

A Nutricoral ZX liquid I HED a szervetlen szempontból tápanyagszegény akvárium rendszerekben a tápanyagtartalom kellő stabilizálásáról gondoskodik, és ezzel támogatja a polipok megjelenési képét, ezzel együtt pedig az említett korallok heterotrof táplálkozási stratégiáját. Bizonyos ásványi aggregátumok átveszik az akváriumban a szerves tápanyagok stabilizálását, és ezzel megnövelik az általános tápanyag rendelkezésre állást.

Adagolás: 2-5 csepp 100 liter akváriumvízre naponta. Megfelelő szimptomatikájú tápanyagszegény helyzetben a napi adag szükség szerint több mint 5 cseppre is megemelhető 100 literenként. 

Tápanyagszegény állapot – hogyan létezhet?

A legtöbb akvarista csak bólogat, ha azt hallja, hogy a trópusi korallzátony tápanyagban szegény. Vannak akik azonnal, és van olyan is, aki egy kicsit bizonytalanabbul, de általános nézet, hogy ez a kijelentés helytálló, így végül is valamennyi résztvevő készségesen bólint.

De őszintén belegondolva, hogyan lehetséges az, hogy a planétánkon léteznek olyan szervezetek, amelyek erőteljesen és egészségesen fejlődnek, ivarosan és ivartalanul is szaporodnak, és eközben szinte semmi tápanyagra nincs szükségük? Az emberiség globális energia- és erőforrás problémáját nem lehetne akkor viszonylag egyszerűen a korallok anyagcseréjének intenzív kutatásával megoldani? Sose kell többet ennünk, és mégis napi 24 órát fogunk tudni működni? Maga az alvás nem-e amúgy is a szellemi jelennemlét egy túlértékelt állapota, ami helyett az idő termékenyebben is eltölthető lenne?

Ha a dolgoknak ily módon próbálunk utánanézni, akkor egy olyan nyilvánvaló ellentmondásba ütközünk, amely a korallzátonyok tápanyag szegénységét nemcsak kevéssé hihetővé teszi (a vállvonogatós mottó: „Ki mondta? Én biztosan nem!” szerint), hanem a mostanra megmerevedett nyakunkat is kilazíthatja.

Mert ugyanis a kijelentés megfogalmazás módja már önmagában is alapvetően hibás!

De miben is rejlik pontosan a gondolkodási hibánk? Milyért nem lehet agy ökoszisztémában szinte semennyi szervetlen tápanyagháztartást kimutatni, holott az élet a virágja teljében mutatkozik és az egészségtől és a nyilvánvaló jóléttől majd kicsattan?

A trópusi korallzátonyok lehetséges különféle tápanyag-koncepciójának vizsgálata során egy evolúciós folyamat során kialakult fejlődési szinttel találkozunk, amely annak megértését, hogy vajon a folyamatok összességében mi is történik, szinte teljesen lehetetlenné teszi. Mi, pontosabban szólva a tudósok képesek arra, hogy egy adott helyen egy adott pillanatban a tápanyagforgalmi folyamatokat részleteiben megmérjék, és dokumentálják. A nehézségek azonban akkor jelentkeznek, amikor az ilyen diszkrét adatokból egy összképet kell összeállítani. Ilyenkor gyakori jelenség, hogy egy adott kutatócsoport nagy és statisztikailag szignifikáns adatmennyisége a Sixtusi kápolna freskóinak csupán egy színfoltjává válik.

Feltételezve annak ismeretét, hogy a korallzátonyon a legkülönbözőbb biotópok hatalmas mennyisége egymással hálózatot alkot és kommunikációs kapcsolatban áll, lehetővé válik számunkra, hogy némi távolságot tartva egyre inkább globális megértést fejlesztünk ki magunkban arra vonatkozólag, hogy a tápanyagok össztömegének anyagcseréjét hihetetlenül nagyszámú szervezet végzi egyidejűleg. Ez a nézőpont a zátony energiagazdag külső peremétől kezdve a napfényben bővelkedő zátonytetőt éppúgy magába foglalja mint az áramlatokban szegény belső zátonyrészeket és lagúnákat, valamint a határos mangroveerdőket, mint a partközeli maritim peremzátony-rendszerek csatolt ökoszisztémáját. Mindenütt éhes szájakkal, amelyek szemmel láthatólag kellő mennyiségű tápanyaghoz jutnak.

Így tehát nemcsak a kezdetben megfogalmazott kijelentést kell megkérdőjelezzük és a nézőpontunkat hibásnak bélyegeznünk, hanem azt is meg kell értenünk, hogy a trópusi korallzátonyok tápanyagban különösen gazdag ökoszisztémák.

De hol a trükk?

A korallzátony elvileg mindenféle tápanyagfajtából kínál valamennyit, egy nagy büféhez hasonlóan. Itt mindegyik zátonylakó megtalálja a rá jellemző kedvenc tápanyagát, amit meg épp a másik nem kedvel különösebben. És mivel a különböző kedvenc falatok kellő mértékben állnak rendelkezésre, így mindenki jól is tud lakni. Vagy egy inverz nézőpont itt szintén alkalmas lehet: mivel minden egyes képviselő csak kellően kis számban van jelen, így az individuálisan kedvenc táplálék valamennyi lakónak elegendő.

Ahhoz, hogy ezt a koncepciót kicsit jobban tudjuk érzékeltetni, tekintsünk hasonlatként egy másik ökoszisztémát: egy feláramlásos területet. Ez alatt egy olyan partközeli tengeri területet értünk, ahol a mélyebb tengerrészekből hidegvíz áramlik a felszín közelébe, mivel egy óceáni áramlat meleg felületi vizet a parttól eltávolodó irányba mozgat (ami szívóhatást kelt és a mélyebb régiók vizét a felszínre hozza). Ha a hideg mélységi víz magas tápanyagtartalommal rendelkezik, és ez a feláramlásos területeken nem megy ritkaságszámba, akkor pontosan az ellenkező működési elv valósul meg. Itt ugyan csak korlátozott tápanyagspektrum áll rendelkezésre, de az viszont hihetetlenül nagy biomassza mennyiségben nyilvánul meg. Itt a szervetlen tápanyagok, mint nitrát, foszfát és vas magas koncentrációjának és a napfénynek köszönhető nagy sugárzás intenzitás eredményeként óriási fitoplankton virágzás indul meg, amely a vizet a fitoplankton pigmentációjától függően zöldre, pirosra vagy barnára festi. A fitoplankton biomassza eredményeként időeltolással nagy zooplankton virágzás indul meg (mindenek előtt kopepodák), ami viszont a fitoplankton-virágzás megtizedelését eredményezi, és saját maga meg arról gondoskodik, hogy az ikrázási ciklus szerint szezonálisan megjelenő halivadékok, pl. heringek, szintén gigászi mennyisége kellő mennyiségű tápanyaghoz jut. Itt azt kell hangsúlyozzuk, hogy egy ilyen ökoszisztémában durván leegyszerűsítve csak három különböző szervezetcsoportot találunk. A fitoplanktont, a zooplanktont és a heringet, amely utóbbi a mint a táplálékláncban az utolsó, nagy egyedsűrűségének köszönhetően halászati célokra kiválóan megfelel. Az ilyen ökoszisztémát „termelékenynek” nevezzük, mivel nagy biomasszát termel, amit azután az ember a saját élelmezésére tud felhasználni. Ez a tápanyaglánc igen rövid.

Következésképpen a trópusi korallzátony tápanyagháztartásának megértése arra a felismerésre kell vezessen, hogy igen nagy mennyiségű tápanyag szintén nagyszámú különböző tápanyagforrásból áll össze. Ez a helyzet gondoskodik ugyanis arról, hogy egy ilyen korallzátony óriási fajgazdagsággal bírhat, és ez teljes mértékben képes az individuálisan jellemző tipikus tápanyagtartalmat hasznosítani. Itt a tápanyaglánc nagyon hosszú és hálózatos, az ökoszisztéma meg kevéssé termelékeny. Emiatt Ezért a legtöbb hivatalosan felügyelt korallzátonyra érvényes a „halászni tilos” tábla. Nekünk akvaristáknak itt teljesen világos felelősségünk, hogy a trópusi korallzátonyok ökoszisztémájának működését megtanuljuk és megértsük, hogy kíméletesen tudjuk kezelni és hosszan gondozni.

Ez a magyarázat röviden megérteti a kezdetben megfogalmazott és vitára bocsátott nyilvánvaló ellentmondást.

Mit jelent mindez az akváriumaink vonatkozásában?

Számos más helyzethez hasonlóan a természetes korallzátony amennyire messzemenően ez csak lehetséges az általunk alkotott házi ökoszisztéma példaképéül kell szolgáljon. Ennek megfelelően kerülnünk kell a magas szervetlen tápanyagtartalom (azaz magas Nitrát és foszfát szint) létrejöttét, hogy egyetlen egy szervezet, mint pl. a Derbesia zöld fonalas alga monokultúrájának kialakulását el tudjuk kerülni, ahogy ez a feláramlási területeken jellemzően történik. Ez a koncepció rendszerként csak úgy működhetne, ha egy pl. 500 literes akváriumban 50 doktorhalat gondoznánk (pontosabban „tartanánk”). 1 doktorhal / 10 liter akváriumvíz feltehetőleg képes lenne valamelyest a fonalalga-termelést kordában tartani, feltéve, hogy ízlik nekik a Derbesia. Nyilvánvaló, hogy ez a koncepció számunkra se etikai se optikai szempontból nem jöhet szóba.

A természetes mintaképnek megfelelően a csekély szervetlen tápanyagmennyiségen alapozva, ami viszont kellően magas ahhoz, hogy a baktériumok, makro- és mikroalgák (zooxanthellák) egyszerű autotrof anyagcserefolyamait üzemeltesse, teljesen célirányosan széles tápanyagspektrumot kell kínáljunk, hogy hosszútávon nagy fajtagazdagságot tudjunk biztosítani.

Erre szolgál a mindenek előtt SPS-korallos akváriumokhoz kifejlesztett shoku Nutricoral ZX liquid I HED (SPS). A gyors növekedésű SPS-korallok, mint pl. Acropora, Montipora vagy pocilloporid fajok nagy energiaigénye (high energy demand, HED) egyidejűleg alacsony nitrát és foszfát tartalom mellett csak úgy fedezhető, ha energiában és tápanyagban gazdag sok és különböző tápanyagot adagolunk. Itt is érvényes: mindenből valamit, csekély de kellő mennyiségben!
Egy általánosan „tápanyag szegénynek” minősülő korallos akváriumot csak ilyen szabályozással lehet hosszútávon teljes mértékben kibontakoztatni.

Termékspecifikáció

Gyártó Sangokai
Típus Nutricoral ZX liquid I HED (SPS)
Összetétel n/a
Kiszerelés 50 ml

Írja le saját véleményét

Ezt véleményezi: Sangokai Nutricoral ZX liquid I HED (SPS) 50ml

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket? *

  ☆☆☆☆ ★★☆☆☆ ★★★☆☆ ★★★★ ★★★★★
Értékelés

Talán a következő termékek is érdekelhetik: